Klacid susp. orala 125 mg/5ml

KLACID

granule pentru suspensie orală a 125 mg/5 ml

Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect înainte de a administra medicamentul copilului dumneavoastră. El oferă un rezumat al informaţiilor disponibile despre medicament. Dacă aveţi întrebări sau nu sunteţi sigur în legătură cu vreun aspect, întrebaţi-1 pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Reţineţi că acest medicament este destinat copilului dumneavoastră. Nu îl daţi niciodată altei persoane. Medicamentul i-ar putea face rău, chiar dacă simptomele sunt asemănătoare.

Ce conţine medicamentul copilului dumneavoastră?

Denumirea medicamentului copilului dumneavoastră este Klacid. O linguriţă dozatoare a 5 ml conţine 125 mg claritromicină, substanţa activă.

Celelalte componente sunt: carbopol, povidonă, ftalat de hidroxipropilmetilceluloză, ulei de ricin, dioxid de siliciu, zahăr, gumă xanthan, aromatizant Fruit Punch, sorbat de potasiu, acid citric, dioxid de titan (E171), maltodextrină.

Klacid, granule pentru suspensie orală are culoare albă până la aproape albă şi este disponibil în flacoane pentru 60 ml, respectiv 100 ml suspensie orală.

Klacid este un antibiotic ce aparţine unei grupe numite macrolide. Acestea opresc creşterea bacteriilor (microbilor) care provoacă infecţii. Utilizarea Klacid este descrisă mai jos.

Pentru ce este folosit Klacid?

Este folosit pentru a trata infecţii cum sunt:

-  infecţii ale gâtului (faringelui) şi sinusurilor;

-  infecţii ale căilor respiratorii inferioare, cum sunt bronşita şi pneumonia;

-  infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi;

-  infecţii ale urechii, în special inflamarea urechii medii (otită medie acută).

înainte de administrarea Klacid

Nu administraţi Klacid copilului dumneavoastră dacă aţi fost informat că acesta este alergic la claritromicină sau la alte antibiotice macrolidice cum sunt eritromicina sau azitromicina.

Nu administraţi copilului dumneavoastră comprimate de ergotamină sau dihidroergotamină şi nu-1 lăsaţi să folosească preparate de inhalat cu ergotamină pentru migrene atât timp cât i se administrează Klacid.

Nu administraţi copilului dumneavoastră terfenadină sau astemizol (administrate frecvent pentru febra fânului sau alergii) sau comprimate de cisapridă sau pimozidă atât timp cât i se administrează Klacid, deoarece asocierea acestor medicamente poate provoca uneori tulburări grave de ritm cardiac. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi privind medicamentele alternative.


în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă orice fel de afectare hepatică sau renală, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a-i administra acest medicament.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă diaree gravă sau prelungită în timpul sau după tratamentul cu Klacid, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră în cazul în care copilul dumneavoastră utilizează unul dintre următoarele medicamente: digoxină (pentru inimă), warfarină (pentru reducerea vâscozităţii sângelui), ergotamină sau dihidroergotamină (pentru migrene), carbamazepină sau fenitoină (pentru epilepsie), teofilină (facilitează respiraţia), terfenadină sau astemizol (pentru febra fânului sau alergii), triazolam sau midazolam (sedative), disopiramidă (pentru inimă), simvastatină sau lovastatină (pentru reducerea colesterolului crescut), cisapridă (pentru tulburări gastrice), ciclosporină, pimozidă, zidovudină sau rifabutină (pentru tratarea unor infecţii) şi tacrolimus (pentru transplant de organe).

Nu se cunoaşte siguranţa utilizării Klacid în timpul sarcinii şi alăptării. Deoarece Klacid, granule pentru suspensie orală se poate utiliza la fetele aflate la vârsta fertilă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a administra acest medicament, dacă existenţa sarcinii este cunoscută sau suspectată.

Administrarea Klacid

Dozele uzuale de Klacid sunt indicate mai jos:

 

Doza calculată în funcţie de greutatea corporală (

kg)

Greutate corporală (kg)

Vârstă (ani)

Doză (ml) de 2 ori pe zi

Număr de linguriţe dozatoare a 5 ml de 2 ori pe zi

8-11

1 -2

2,50

1/2

12-19

3 -6

5,00

1

20-29

7-9

7,50

1 1/2

30-40

10- 12

10,00

2

 

Copiilor cu greutatea corporală mai mică de 8 kg trebuie să li se administreze o doză de 0,3 ml/kg de două ori pe zi. Intrebaţi-1 pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă nu sunteţi sigur cum a fost calculată doza pentru copilul dumneavoastră. Medicii pot prescrie uneori doze mai mari sau mai mici decât acestea. Dacă acesta este cazul copilului dumneavoastră, vă recomandăm să discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Klacid trebuie administrat de două ori pe zi, o dată dimineaţa şi încă o dată seara devreme. Poate fi administrat la orele de masă, dacă aşa este cel mai convenabil. Vă recomandăm să agitaţi energic flaconul înainte de utilizare şi să strângeţi bine capacul după aceea. De regulă, Klacid, granule pentru suspensie orală se utilizează timp de 5 - 10 zile.

Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa

Pentru constituirea suspensiei, peste granulele din flacon adăugaţi apă (fiartă şi răcită în prealabil) până la semn. Agitaţi energic. Completaţi din nou cu apă până la semn. Concentraţia de claritromicină din suspensia constituită este de 125 mg/5 ml.

Dacă uitaţi să-i daţi copilului dumneavoastră o doză de medicament, administraţi-i una imediat ce vă aduceţi aminte. Nu îi daţi copilului mai mult Klacid într-o zi decât v-a spus medicul dumneavoastră.


Nu încetaţi să-i administraţi copilului acest medicament pentru că acesta se simte mai bine. Este important să-i administraţi medicamentul atât timp cât v-a recomandat medicul, altfel boala poate reveni.

In cazul în care administraţi în mod accidental copilului dumneavoastră mai mult Klacid decât v-a recomandat medicul dumneavoastră sau în cazul în care copilul dumneavoastră înghite accidental mai mult medicament, solicitaţi de urgenţă asistenţă medicală. O supradoză de Klacid poate provoca vărsături şi dureri de stomac.

Ce probleme poate provoca Klacid?

Klacid poate provoca uneori tulburări digestive cum sunt greaţă, vărsături, dureri de stomac sau diaree. De asemenea, copilul dumneavoastră poate prezenta amorţeli sau senzaţie de „înţepături". In cazul în care copilul dumneavoastră prezintă diaree gravă sau prelungită în timpul sau după tratamentul cu Klacid, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. De asemenea, s-au semnalat dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare sau pierderi de ţesut muscular.

Copilul dumneavoastră poate simţi un gust ciudat în gură sau o modificare a simţului gustului şi al mirosului în timpul tratamentului cu Klacid. Totuşi, acestea sunt doar efecte trecătoare şi nu trebuie să încetaţi administrarea suspensie din cauza lor. Foarte rar se pot produce decolorări ale dinţilor, dar în majoritatea cazurilor această situaţie poate fi remediată prin curăţare dentară stomatologică. De asemenea, s-au semnalat cazuri în care Klacid a provocat umflarea sau înnegrirea limbii, stomatită şi apariţia candidozei bucale.

In cazul în care copilului dumneavoastră i se face o analiză a sângelui în timpul tratamentului cu Klacid, se pot observa valori serice crescute ale enzimelor hepatice. Acestea revin de obicei la normal şi copilul dumneavoastră este improbabil să manifeste simptome de orice fel. Cu toate acestea, Klacid poate provoca, rareori, icter şi alte tulburări hepatice, aşa că, în cazul în care copilul dumneavoastră are o stare generală de disconfort sau dacă i se îngălbenesc pielea şi/sau ochii, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. De asemenea, au fost semnalate tulburări renale, inclusiv valori crescute ale proteinelor excretate în mod normal prin rinichi şi, rareori, insuficienţă renală. Ocazional, o analiză a sângelui poate indica, de asemenea, număr mic de leucocite.

In cazul tratamentului cu Klacid, granule pentru suspensie orală, s-au semnalat reacţii alergice cum sunt erupţii cutanate. In cazuri foarte rare pot să apară dificultăţi de respiraţie, leşinuri şi umflarea feţei şi gâtului, care pot necesita tratament de urgenţă. Erupţiile alergice pot varia în gravitate de la erupţii uşoare pe piele ce provoacă mâncărimi până la o condiţie mai rară şi mai severă, numită sindromul Stevens-Johnson (care provoacă îmbolnăvire gravă cu ulceraţii ale gurii, buzelor şi pielii) sau necroliză toxică a epidermei (care provoacă îmbolnăvire gravă şi formarea de cruste pe piele).

De asemenea, s-au raportat câteva cazuri de ameţeli, „zgomote" în urechi, tulburări ale somnului, halucinaţii, coşmaruri, confuzie, modificarea simţului realităţii şi panică. Aceste efecte sunt de scurtă durată şi dispar rapid. Foarte rar, s-au semnalat leşinuri datorită zahărului mic din sânge şi tulburări de comportament şi ale dispoziţiei, care în cazurile grave au necesitat spitalizare. Foarte rar, la unii pacienţi pot să apară contuzii neaşteptate şi timpul de coagulare al sângelui poate fi mai mare după tăieturi cutanate. De asemenea, rareori, s-au semnalat modificări ale ritmului cardiac, inflamarea pancreasului şi convulsii.

Rareori, s-au raportat pierderi de auz în timpul utilizării claritromicinei, efecte temporare, reversibile, deregulă, dupăîntrerupereatratamentului.


Informaţi-l pe medicul dumneavoastră în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste manifestări sau orice alte simptome neaşteptate sau neobişnuite.

Cum trebuie păstrat Klacid?

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25 C, în ambalajul original.

A se păstra la temperaturi sub 25 C, timp de cel mult 28 zile după constituirea suspensiei. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilenă de înaltă densitate conţinând granule pentru 60 ml suspensie constituită şi o linguriţă dozatoare a 2,5 ml/5 ml.

Cutie cu un flacon din polietilenă de înaltă densitate conţinând granule pentru 100 ml suspensie constituită şi o linguriţă dozatoare a 2,5 ml/5 ml.

Producător

Abbott SpA, Italia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Abbott SpA

Via Pontina Km. 52, 04010 Campoverde, Italia

Newsletter

Fiţi la curent cu cele mai importante ştiri şi date din lumea farmaceutică !

Name:

Email:

Newsflash

A fost publicat in Monitorul Oficial 403/30.05.2014, Ordinul Ministerului Sanatatii /CNAS nr.619/360/29.05.2014.
Cele mai importante modificari sunt urmatoarele:

I. Modificari ale Rp electronice: atat componenta prescriere (CP) cat si cea de eliberare (CE) s-au modificat ca forma si s-a introdus campul “nr. zile medicamente prescrise” si “nr.zile medicamente eliberare”.
- Medicul pe CP este obligat sa treaca pentru fiecare pozitie de medicament prescris, numarul de zile pentru care se face prescrierea.
- Farmacistul pe CE va mentiona numarul de zile corespunzatoare cantitatii de medicamente eliberate exprimate in UT (unitate terapeutica).
- Farmacistul la “data prescrierii” va completa cu data prescrierii Rp care a fost completata de medic in CP.
Noile forme de prescriptie electronica (atat on-line cat si off-line) sunt valabile de la data cand apar in Monitorul Oficial.
II. Norme de aplicare ale Contractului Cadru 2014-2015, cu urmatoarele particularitati:
- medicamentele psihotrope si stupefiante raman mai departe pe Rp verzi si galbene tip off-line.
- Rp on-line cu semnatura electronica extinsa, CP vine in farmacie intr-un exemplar, iar daca farmacia elibereaza fractionat si pacientul ia restul de medicamente de la alte farmacii, CP ramane in prima farmacie si se va depune la CJAS. Farmacia preda CE in original (ATENTIE ! NU COPIE) pacientului pentru a se prezenta la o alta farmacie sa-si ridice restul de medicamente.
- Rp on-line fara semnatura electronica extinsa, medicul listeaza obligatoriu doua exemplare din CP pe care le semneaza, parafeaza, stampileaza, din care un exemplar ajunge in farmacie.
- Rp off-line, medicul listeaza CP in trei exemplare pe care le semneaza, parafeaza, stampileaza, din care doua exemplare ajung in farmacie.
- regim de compensare 100% din pretul de referinta:
               - copii 0-18 ani, gravide si lehuze, tineri de la 18 ani pana la 26 ani daca sunt inscrisi intr-o institutie de invatamant.
               - persoanele prevazute in legi speciale cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor.
- perioadele de prescriere pentru boli:
               - acute - maxim 7 zile
               - subacute - de pana la 8-10 zile
               - cronice - de pana la 30-31 de zile
               - boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila - de pana la  90/91/92 zile, aici se includ si pensionarii cu venituri numai din pensii sub 700lei/luna.     
                 Tot aici, aceste prescriptii pentru perioada 90/91/92 zile, se pot scrie si  de catre medicii de specialitate din specialitatile clinice, aflati in relatie contractuala cu CJAS.
               - medicii din spital la externare prescriu pt. maximum 30/31 zile pt. bolnavii cronici, iar in rest se respecta perioadele mentionate la acut si subacut.
- valabilitatea retetei:
               - afectiuni cronice, maxim 30 de zile de la data prescrierii
               - acute si subacute, maxim 48 ore
               - Rp on-line cu semnatura electronica prescrisa pt. o perioada de pana la 90/91/92 zile si care se elibereaza fractionat de mai multe farmacii atat in ce priveste numarul de medicamente cat si cantitatea este valabila 120 de zile de la emitere.
- pentru un asigurat care are o boala cronica confirmata si este internat in spital si se face aceasta dovada medicului de familie sau specialistului din ambulatoriul de specialitate, acestia pot elibera Rp cu medicamentele si materialele sanitare din PN si pentru boli cronice, medicamentele prescrise fiind altele decat cele de pe lista cu DCI-uri pe care spitalul o depune la contractare.
- medicii prescriu medicamente sub forma DCI, iar in cazuri justificate medical, precum si in cazul produselor biologice (v-am trimis lista) prescrierea se face pe denumire comerciala precizand si DCI-ul. In cazul prescrierii pe denumire comerciala, exceptie produsele biologice, justificarea trebuie completata.
- ELIBERAREA:
        - in toate situatiile farmacia va elibera medicamentele corespunzatoare formei farmaceutice si concentratiei prescrise de medic
        - primitorul semneaza de primire, inregistrandu-i-se date (nume, prenume, act identitate, CNP) si mentionandu-se data eliberarii.
        - la Rp on-line in care medicul are semnatura electronica extinsa, pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate pentru o perioada de pana la 90/91/92 zile, la cererea asiguratului sau a imputernicitului cantitatea de medicamente SE POATE elibera fractionat la una sau mai multe farmacii. Prima eliberare se va face in maxim 30 de zile de la prescriere si in maximum 120 zile pentru celelalte medicamente. Prima eliberare se va face cu respectarea CANTITATII LUNARE din fiecare medicament in functie de cantitatea prescrisa de medic in CP. Farmacia sau farmaciile vor lista CE pentru a o inmana asiguratului sau persoanei imputernicite pentru a se prezenta, in termenul de valabilitate la farmacie sau la alte farmacii. Ultima farmacie nu va mai inmana CE pacientului.
        - Rp electronica off-line (inclusiv Rp verzi si galbene) sau on-line in care medicul prescriptor nu are semnatura electronica, se poate elibera numai de o singura farmacie.
       - Daca avem diferenta intre pretul de referinta si pretul cu amanuntul, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului/imputernicitului care ridica medicamentele pe prescriptie – componenta eliberare (ATENTIE ! NU PE VERSO).
       - Farmacia este obligata sa se aprovizioneze, la cererea SCRISA a asiguratului, pe care o inregistreaza la furnizor in maxim 24 h pentru boli acute/subacute si 48 h pentru cronice. Solicitarea se face in scris de asigurat iar farmacia trebuie sa faca dovada demersurilor in acest sens (NU mai xeroxati si /sau trimiteti Rp pe fax la furnizor, este ilegal, trimiteti solicitarea pacientului).
       -Decontarea se face in functie de buget in termen de 60 de zile plus maxim 30 zile pt. “bun de plata”, adica verificarea Rp.
- Obligatiile farmaciei in contract:
        - sa verifice Rp in ce priveste datele obligatorii, numarul de medicamente si durata terapiei. Daca constata greseli, ia legatura cu medicul, altfel aceste Rp vor fi refuzate la plata.
        - sa faca raportarea zilnica, iar la sfarsitul lunii sa corespunda cu valoarea facturata si raportata in SIUI
       - la Rp off-line (si la cele galbene si verzi) sa taie cu o linie sau sa mentioneze “anulat” pozitiile care nu au fost eliberate.
       - orice modificare care a stat la baza contractarii se anunta la CJAS in maximum 5 zile.
      - SA NU SE ELIBEREZE MEDICAMENTE PENTRU CARE ESTE NECESARA PRESCRIPTIA MEDICALA, IN LIPSA EI.
Pentru eliberarea PN cel mai probabil vor fi obligatorii aceleasi norme care vor aparea ca Norme la Hotararea de Guvern cu PN.
Slim&Fit.ro
LemoSilhouette.ro